A spanyol ingaltanpiac optimista előrejelzései 2015 –re

A spanyol házak ára a stabilizálódás jeleit mutatják. 2014 harmadik negyedévében 1,3 százalékos növekedést jeleztek. A 2015–ös évre árstabilitás várható. Alább olvasható néhány ok, miért érdemes 2015-ben pozitívan viszonyulni a spanyolországi ingatlanokhoz.

1. Stabil árak: az ingatlanok árai 2014-ben stabilizálódtak. Az utolsó hat negyedév adatainak elemzése „fűrészfogakra“ hasonlító enyhe növekedést és csökkenést mutat, és az idei évre jelentős árnövekedés és csökkenés nélküli stabilitást jósolnak.

2. Visszatartott kereslet: Az összes mutató szerint jelentős mértéket ölt a potenciális vevők részéről visszatartott kereslet, akik csak arra várnak, hogy megálljon az árak csökkenése, és a bankok újra nagyobb mértékben kezdjenek jelzáloghiteleket folyósítani. Az idei év a jelzáloghitel-folyósítók piaci részesedéséért folytatott újabb harcával kezdődött, miközben az Euribor kamatlábhoz viszonyított különbségek 1 % körül vannak, ami még egy évvel ezelőtt is elképzelhetetlen volt.

3. A fogyasztók magasabb kiadásai: a javuló gazdasági kilátásoknak köszönhetőn 2014 harmadik negyedévében 2,6 százalékkal nőttek a háztartások kiadásai. Ez ahhoz vezetett, hogy a családok a megtakarított pénzükért árut vásároltak. Tavaly októberben a családok pénzügyi tartaléka 9 százalékra esett, amely 2006 óta a legalacsonyabb szint. A közgazdászok szerint a spanyol társadalomból a következő hónapokra gazdasági javulást jósoló elemzések következtében lassan eltűnik az "elővigyázatosság elve".

4. Idegenforgalmi rekord: Spanyolországot a spanyol Ipari, energetikai és idegenforgalmi minisztérium szerint novemberig 61,7 millió külföldi turista látogatta meg. Ez 7,2 százalékkal töb mint az elmúlt évben, és ez a legmegasabb valaha feljegyzett érték. Turisták között az ingatlan iránti érdeklődők is megtalálhatók. Az euró gyengülésének köszönhetően főleg a britek részéről növekszik a kereslet.

5. Növekedés és munkahelyteremtés: A spanyol gazdaság növekszik. És a 2015-ös makrogazdasági előrejelzések szerint a gazdaság növekedése folytatódik. A munkanélküliség is csökken, várható, hogy ez a tendencia az elkövetkező hónapokban megmarad. Spanyolországban mégis 4,4 millió munkanélküli van.

6. Elérhetőbb árú lakások: az átlagos spanyolországi jövedelem és az ingatlanárak közötti arány a lakásvásárláshoz szükséges évek számát tekintve a 2007 évi 13,6-ról az aktuális 7,8 évre csökkent. Bár ez az arány javult, még mindig meglehetősen magas. Ideális esetben ez az arány nem több, mint 4 év.

7. Jelzálog-hitelezés: A bankok 2015 elején az árak emelkedésére számítottak, legalábbis erre utal a jelzáloghitel-piaci részesedésért folytatott harcuk. A Banco Santander vitte be az első ütést az Euribor +1,69 százalékos jelzáloghitel kamattal. A legagresszívabb ajánlatot a Kutxabank tette le az asztalra, ebben az esetben a hitelkamat mértéke Euribor +1 százalék.

8. Bérlés céljával ingatlant vásároló befektetők: Az ingatlanpiaci kisbefektetők a korábbi 16 százalékkal szemben jelenleg a teljes ingatlanpiac 28 százalékát teszik ki. A banki betétekből és befektetésekből származó szánalmas hozamok a befektetőket bérlési célú ingatlanok vásárlására ösztönzik; jelenleg ez a terület kínálja az egyik legjobb piaci hozamot, amely egy vezető spanyol ingatlanportál véleménye szerint átlagosan eléri az 5,3 százalékot.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: